Op dit blog lees je alles over de "Buiten-bewoners" van een Buitenpaardslokatie

zaterdag 11 juni 2011

Eigen blog

Exact 6 maanden, nadat we afscheid hebben moeten nemen van Sancho, werd het tijd dat Sophie haar eigen blog kreeg. Mijn Filo-Sophie, met haar woestijnkleur is zij voor mij een bron van inspiratie!

Het zijn een intensieve zes maanden geweest omdat Sophie medio december ineens op drie benen stond. Eerst dachten we dat ze zich op het ijs en in de sneeuw verstapt had maar rust hielp niet, en uiteindelijk zijn wij in januari 2011 voor een kreupelheidsonderzoek geweest. Diagnose; ernstig hoefbevangen...

De foto's van haar voor voeten lieten zien dat haar zolen extreem dun waren en ze door haar overgewicht en de druk op haar voeten veel pijn moest hebben. Om af te vallen moet er, naast een streng dieet, ook bewogen worden en dat valt niet mee als een paard pijn heeft bij het lopen. De dierenarts heeft een behandelplan opgesteld; aangepast beslag (tot dan toe had Sophie alleen nog maar blootvoets gelopen), pijnbestrijding om toch te kunnen gaan bewegen en een zeer streng dieet. Iedere dag aan de longeerlijn en de beweging wekelijks met vijf minuten opvoeren. Theoretisch gezien was dit een aannemelijk plan maar je moet je ook realiseren dat die dagelijkse beweging, in weer en wind, op dezelfde plek (want Sophie mocht alleen maar in de bak), op een lege maag terwijl je kuddevrienden zich vermaken in de wei ongelooflijk demotiverend kan gaan werken. Zelfs als "de baas" echt probeert er nog iets van te maken en haar commitment aan dit plan heeft gegeven omdat ze niet nog eens een paard wil verliezen. Uiteindelijk kwam er een dag dat Sophie geen stap meer wilde lopen, erg in zichzelf gekeerd was en ik te wanhopig voor woorden was. Het was tijd voor plan B.